Pozantı Belediye Başkanı Ali Avan, İlçedeki Projeleri İçin Bakan Kurum'dan Destek Sözü Aldı
Milletvekili Sunay Karamık Pozantılı Öğrencileri Meclis’te Ağırladı
Pozantı Atatürk Ortaokulu’nun koordinatör okul olduğu Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Erasmus+ Okul Eğitimi alanındaki “Dünyada Bir İz Bırakalım: Bitkiler için Dünya Müziği” isimli projenin “Bitkiler için Dünya Müziği Konseri” adındaki son hareketliliği 4-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında Litvanya Kaunas’ta gerçekleşti.
Erasmus+ Okul Eğitimi programına Atatürk Ortaokulu Proje Koordinatörü Gülşen Karakoyunlu, Proje Danışmanı Psikolojik Danışman Memet Kaymaz ve 4 öğrencinin katıldığı program bir hafta sürdü.
2 yıl süren proje, Litvanya KTU Vaižgantas Progymnasium’da düzenlenen, yetenekli çocukların eğitimine odaklanan, ancak aynı zamanda genel sanat eğitimine karşı sorumlu bir yaklaşımı da koruyan görkemli bir öğrenci konseriyle sona erdi.
BİTKİLER İÇİN DÜNYA MÜZİĞİ KONSERİ
Bu kez, bir haftalığına Litvanya’ya gelen 11-15 yaş aralığındaki proje katılımcıları, Litvanya, Türkiye, Yunanistan ve Polonya’dan bir araya gelerek ortak provalara katıldılar ve ortaya sıra dışı bir performans, “Bitkiler İçin Dünya Müziği” konseri çıktı.
Okul, bu son proje etkinliğini duyururken “müziğin, topluluğun ve uluslararasılığın gücünü hissetmeye, kültürün, fikirlerin ve doğal ilhamın buluştuğu yere gelmeye” davet etti. Bunu sadece gösteri sırasında değil, kostümlü prova öncesinde öğrencilerle konuşurken de hissetmek mümkündü. Projenin önceki aşamalarında öğrenciler farklı ülkelerdeki sesleri farklı açılardan inceleme fırsatı buldular.
Doğa bilimleri, müzik, mimarlık ve dijital yaratıcılığı bir araya getiren proje, gençlerin bilgilerini uluslararası düzeyde pratikte uygulama imkânı sağladı. Türkiye’nin Pozantı kentinde öğrenciler, müzik ve dans atölyelerine katıldı, üniversite hocalarıyla bir araya geldi, Kapadokya bölgesinin doğasını ve kültürünü keşfetti, bitki dikti. Yunanistan’ın Rodos adasında katılımcılar, doğa seslerine dayalı müzik eserleri (ses manzaraları) yaratmak için modern dijital araçları kullandılar ve ayrıca Yunan kültürü, dansları ve Lindos Akropolü gibi tarihi yerler hakkında bilgi edindiler.
Polonya’nın Srodas kentinde öğrenciler yeşil mimari konusunda bilgilerini artırdılar, yaratıcı ve eğitici etkinliklere katıldılar, kültürel mekânları gezdiler ve haftanın sonunda parka hep birlikte “Sol Anahtarı” şeklinde bitki kompozisyonu diktiler. Litvanya’da proje katılımcıları, öğrencilerin müziğin bitkiler üzerindeki etkileri üzerine yaptıkları araştırma ve deneyleri sundular, geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış 96 adet Orff müzik aletini tanıttılar ve yeşil mimarinin örneklerini paylaştılar.
Antanas ve Jonas Juškai Etnik Kültür Müzesi’nde, sazdan çatılı evlerin dünyasına adım attılar; sembolizmi keşfettiler ve bunları nasıl kendileri yaratacaklarını öğrendiler. Halk Müziği Müzesi’nde, proje katılımcılarının ülkelerinde de akrabaları bulunan geleneksel çalgılarla tanıştı. Tüm bu deneyimler, “Bitkiler İçin Dünya Müziği” adlı final konserinin hazırlıkları kapsamında bir araya geldi. Koordinatör Türkiye ekibi, dört ülkeden gelen tüm katılımcılara proje süresince gösterdikleri özveri ve çalışkanlık için teşekkürlerini iletti.