İş Adamı Doğan Türkyılmaz'ı Kaybettik
Milletvekili Sunay Karamık Pozantılı Öğrencileri Meclis’te Ağırladı
Milli Mücadele döneminde Pozantı’yı ve civarını işgal etmek için görevlendirilen Fransız askerlerinin komutanı Binbaşı Pierre MENİL ve o dönem Belemedik’teki Fransız hastanesinde hemşirelik yapan eşi Bayan Menil’in 3. kuşak torunlarından olan Alexsis Menil ve Sophia Menil adlı turistler Pozantı’ya ziyarette bulundular.
1919-1920’li yıllarda Pozantı ve civarında ermeni çetelerle beraber, Adana – Mersin bölgesini işgal girişiminde bulunan, dedeleri Binbaşı Menil ile ilgili tarihi ve yerel kaynakları araştırıp öğrenmek amacıyla Pozantı’ya gelen Alexsis Menil ve Sophia Menil, Şehit Zafer Sabancı Anadolu Lisesi Müdürü Âdem Yılmaz tarafından misafir edildiler.
Pozantı Şehit Zafer Sabancı Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen görüşmeye tarih öğretmeni Ali Köşker ve İngilizce öğretmeni Leyla Topaloğlu’da katıldı. Alexsis Menil ve Sophia Menil adlı turistler, dedeleri hakkında kendi tarihlerinin yanında, başka kaynakları araştırdıklarını söyleyerek, özellikle yöresel Pozantı tarihi ile ilgili bilgileri ilgi ile dinlediler.
Tarih öğretmeni Ali Köşker’in anlatımı ve İngilizce öğretmeni Leyla Topaloğlu’nun İngilizceye çevirisi ile tarih dolu bir sohbet gerçekleşti.
Alexsis Menil ve Sophia Menil adlı Fransız turistler, Pozantı milli mücadele tarihini, Belemedik’te Fransızların işgal faaliyetlerini ve Binbaşı Menil’in savaş yıllarındaki Belemedik, Karboğazı ve Pozantı’daki ayak izlerini ve yaşadığı olayları tüm detayları ile öğrendiler.
Turistler, sohbet esnasında dedeleri Binbaşı Menil ve Hanımı Hemşire Bayan Menil hakkında ilk defa duydukları bilgilerden çok etkilendiler. Türklerin 44 kişiyle Karboğazı’nda Binbaşı Menil komutasındaki 650 Fransız askerini esir alışlarını, bir ayağı protez olması sebebiyle Binbaşı Menil’e Pozantılıların “Tahta Bacak Menil” lakabını taktıklarını ilk defa duydular ve çok şaşırdılar.
Tarih öğretmeni Ali Köşker, Fransız turistlerle görüşme esnasında Binbaşı Menil ve Bayan Menil hakkında başka ilginç bilgiler de anlattı. Binbaşı Menil’in, Karboğazı’nda askerleriyle birlikte esir düştükten sonra, Belemedik’teki Fransız hastanesinde hemşirelik yapan nineleri Bayan Menil’in saklandığı yerde Kuvay-i Milliye askerleri tarafından yakalanarak esir alındığını söyledi.
Köşker, Yakalandığı esnada üzerinden iki adet tabanca çıktığını, esir alınırken kendisine iyi davranıldığı için, bundan etkilendiğini ve silahının birini Türk komutana hediye ettiğini söyledi. Hediye edilen bu silahın daha sonra Gazi Mustafa Kemal’e verildiği tarihi kayıtlarda mevcut olduğunu belirtti. Turistler bu bilgileri de ilk defa duyduklarını söylediler.
Şehit Zafer Sabancı Anadolu Lisesi Müdürü Adem Yılmaz’da, “Türklerin savaş zamanlarında vatanları için kahramanca çarpıştıklarını, barış zamanlarında da çok misafirperver bir millet olduklarını anlatarak, Binbaşı Menil ve eşinin esir alındıktan sonra trenle önce Ulukışla’ya götürüldüğünü, burada Alpagut Ailesi tarafından misafir edildiğini söyledi. Binbaşı Menil ve eşi Fransa’ya gönderildikten yıllar sonra, Ulukışla’da misafir olarak kaldıkları Alpagut ailesine şükran ve teşekkür mektubu göndermişlerdir.” dedi.
Okul Müdürü Adem Yılmaz, Bir kültür ve tarih hizmeti sayılabilecek bu söyleşi için, Binbaşı Menil ve Bayan Menil’in 3. kuşak torunlarından olan Alexsis Menil ve Sophia Menil ile buluşmalarına vesile olan Emekli İmam Hatip Nurettin Örnekal’a da teşekkür etti.
Okul Müdürü Adem Yılmaz, son olarak şunları söyledi. “Bu görüşmeden sonra şunu söylemezsem olmaz. Ecdadımızın kitaplar dolusu kahramanlıklarını hakkıyla öğrenmediğimiz ve gençlerimize ve çocuklarımıza layıkıyla öğretemediğimiz halde, Batılıların emperyalist emelleri uğruna kan ve gözyaşından başka miras bırakmadıkları Türk İslam coğrafyasında, kendi utanılacak tarihlerinin ve tarihteki zalim yöneticilerinin hikâyelerini araştırmak için memleket memleket gezmeleri, araştırmaları ibretlik gerçekten. Tarih ve millet şuuru kazandıramadığımız bir neslin kendisine de, topluma da, ülkemize de faydası olmaz” dedi.