MUSTAFA ÇAY TAHLİYE EDİLDİ

FETÖ/PDY üyesi olduğu iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Pozantı Belediye Başkanı MHP’li Mustafa Çay, tahliye edildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında Pozantı İlçe Belediyesi’ne operasyon düzenlendi. Polislikten emekli olan Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın makam odası ve evinde, ilçede market işleten kardeşi Nuritttin Çay’ın da ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldı. Gözaltına alınan Mustafa Çay ile ağabeyi Nurittin Çay, çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Belediyeye ise kayyum atanmıştı.

İddianamesini hazırlayan savcı, Mustafa Çay’ın evinde FETÖ’ye ait dergi ve kitaplarının yanı sıra makam odasında yapılan aramada ise ilçede örgüt için toplanan himmetlerin not alındığı ve paraların nasıl aktarıldığının anlatıldığı bir belgenin ele geçirildiğini belirtti. Her iki şüphelide de 1’er dolarlık banknot bulunduğunu kaydeden savcı, Mustafa Çay ile Nurittin Çay hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle Adana 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açmıştı.

Suçlamaları Kabul Etmedi

Ağabeyi Nurittin Çay ile birlikte “FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak” suçundan Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan tutuklu Mustafa Çay’ın yargılanmasına devam edildi.

Mustafa Çay, duruşmada suçlamaları kabul etmeyerek, odasında bulunan malzemelerin parmak izi taraması yapılmasını istedi. Polis kökenli terör uzmanı olduğunu belirten Çay, FETÖ ile ilişkisinin bulunmadığını, terörist olarak suçlanmaktan da rahatsız olduğunu dile getirdi.

Teröre karşı 500’ü aşkın konferans verdiğini söyleyen Çay;

“Günde 5 vakit namaz kılamasam da cumadan cumaya namaz kılarım. Örgütün sohbetlerine katılmadım. Mutluluğum, özgürlüğüm çalındı. Belediyeyi ele geçirmek, yönetmek isteyenlerin hazırladığı bir kumpas bu. Ben ilçemde hiçbir yolu asfaltsız bırakmadım ama bu FETÖ’nün yurdunun olduğu yolu bile düzenlemedim” şeklinde konuştu.

Gazeteci Azmi Ertan’da Tanık Olarak Dinlendi

Tanıklardan gazeteci Azmi Ertan ise Mustafa Çay’ın FETÖ ile çeşitli toplantılar yaptığını, imar düzenlemelerden aldığı rüşvet paralarıyla örgüte himmet verdiğini duyduğunu anlattı ancak bu söylentilerin kaynağını açıklayamayacağını kaydetti.

AK Partili Pozantı Belediye Meclis Üyesi İbrahim Doğan isimli tanık ise Mustafa Çay ile arkadaşlık-dostluklarının bulunmadığını, aksine siyasi rakip olduklarını söyleyerek, Çay’ın FETÖ ile ilişkisinin bulunmadığını ifade etti.

Dolandırıcılık Girişimi ile Karşılaştım

Kendisinin de kumpas nedeniyle FETÖ’den yargılandığını anlatan Doğan, gazeteci Azmi Ertan’ın de aralarında bulunduğu bazı kişilerin şikâyeti nedeniyle yargılandıklarını söyledi. Azmi Ertan’a para vererek belediye meclisinde haber yaptırdığını ancak para vermemeye başlayınca kendisine iftiralar atmaya başladığını ileri süren Doğan, “Kendisine en son 2 bin lira para verdim de karalama kampanyasını öyle bitirdi” dedi. Bir dolandırıcılık girişimiyle de karşılaştığını anlatan İbrahim Doğan, “Pozantı’da kaçak akaryakıt satan bir petrolcü beni çağırdı. Yanında birisi daha vardı. ‘Mustafa Çay’dan 4 milyon lira istediler, bir kısmını veremeyince bak içeriye girdi. Senin de adın karışmış bu işlere. 2 milyon lira verirsen çözeriz bu işi’ dedi. FETÖ ile işim olmaz, küfür ettim ayrıldım” diye konuştu.

Kapı Kilidinde Şaibe Sezdim

Ali Doğan isimli başka bir tanık da, Pozantı’nın İstiklal Mahallesi muhtarı olduğunu, belediyeye baskın sırasında da ilçenin tek çilingiri olduğu için kapıları kendisinin açtığını anlattı. Binanın alt katındaki giriş kapısını açtıktan sonra polislerle beraber makam odasının bulunduğu yukarı kata çıktığını ancak makam odasının kilitli olması nedeniyle aşağıda unuttuğu alet çantasını almak için aşağı indikten sonra tekrar makam odasına çıktığında kapının açık olduğunu fark ettiğini anlatan Doğan, çevredeki kapıları açtıktan sonra makama döndüğünde bu defa da makam odasının kapısının kilitli olduğunu fark ettiğini anlattı. Doğan, FETÖ dokümanlarının bulunduğu makam odasının kapı kilidinde bir şaibe sezdiğini ancak olayın kendisini aştığı için polise bir şey söylemediğini bildirdi.

Mahkeme heyeti, dokümanlardan parmak izi karşılaştırılması yapılmasını, aramayı gerçekleştiren polislerin tanık olarak dinlenmesini ve eksik evrakların tamamlanmasını isteyerek Mustafa Çay’ın yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.

Yurdun Yolunu Dahi Yapmadım!

Tutuklu sanık Mustafa Çay ile önceden tahliye edilen Nurittin Çay, bugün 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. Polislik döneminde 18 yıl boyunca terör örgütleriyle mücadele ettiğini belirten Mustafa Çay, savunmasında şunları söyledi:

“15 Temmuz gecesi, ilçede toplanan vatandaşlarımızla beraber demokrasimize sahip çıktık. Belediyemiz, Zaman Gazetesi’ne hiç abone olmamıştır. Eşim Ak Parti Kadın Kolları’nda görevli olduğu dönemde gittiği bir toplantıda Zaman Gazetesi’ne abone yapmışlar. Eşim, talimatım üzerine aboneliği sonlandırmıştır. Pozantı’da asfaltsız yol bırakmamış olmama rağmen, FETÖ yurdunun kanalizasyon bağlantısını ve yolunu dahi yapmadım. Ömrümde bu yapıyla 10 dakikalık bir irtibatım bile olmadı. Odamda yapılan aramalarda ele geçirildiği öne sürülen F serisi 1 dolar, kitap ve himmet belgesi bana ait değildir. Soruşturma aşamasında makam odamda bulunan delillerde parmak izi araştırılmasını ve aramayı yapan şahıslarla ilgili HTS raporlarının alınmasını talep ettim. Ancak şu ana kadar bu talebim karşılık bulmadı. Pozantı’da belediyeyi ele geçirmek için kumpas kurulmuştur.”

Nurittin Çay ise FETÖ ile ilgili herhangi bir bağının olmadığını belirterek örgüt üyeliği suçlamalarını kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, Mustafa Çay’ı adli kontrol şartıyla tahliye ederken, Pozantı Belediyesi’nde yapılan aramaya katılan polislerin tanık olarak dinlenmesi ve aramalar sırasında alınan görüntüler ile belediyenin güvenlik kamerası görüntülerinin bilirkişi tarafından incelenmesine karar verdi.

DAVUL ZURNALARLA TAHLİYE EDİLDİ

Tahliye kararının ardından Pozantı Eski Belediye Başkanı Mustafa Çay Adana’dan Kozan M Tipi Kapalı Cezaevine cezaevi aracıyla getirildi.

Mustafa Çay’ın içinde olduğu cezaevi aracı cezaevine girişi sırasında alkışlarla karşılandı. Cezaevindeki tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kozan M Tipi Kapalı Cezaevinden tahliye olan Pozantı eski belediye başkanı Mustafa Çay’ı tahliyesi sırasında; MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, İmamoğlu Belediye Başkanı Gazi Adamhasan, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, MHP Pozantı İlçe Başkanı Durmuş Taşpınar, Pozantı Ülkü Ocakları Başkanı Şaban Adıgüzel ile Çay’ın eşi Gülşen Çay, çocukları ve yakınları ile çok sayıda Pozantılı vatandaş davul ve zurna eşliğinde karşıladılar.

Mustafa Çay cezaevinden tahliyesi sonrası yapmış olduğu konuşmasında;

“Pozantı’yı niye sevdiğim bir kez daha ortaya çıktı. Allah hepinizden razı olsun. Pozantılının kanı da temiz Çayı da temiz demiştim. Hep beraber Pozantı’ya gidiyoruz. Burada hiçbir şey yapmıyoruz. Canımsınız tekrar Pozantı’da yaşadığım yanlışı yaşamak istemiyorum. İnşallah Pozantı’da evimizde hep beraber kutlayacağız.”dedi.

Pozantı Eski Belediye Başkanı Mustafa Çay kendini karşılamaya gelen ve yakınları Kozan M Tipi Kapalı cezaevinde tutuklu bulunan kendisi ile koğuş arkadaşı olan mahkûmların yakınlarına da sabırlar diledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*