Pozantı’da Tarım Üreticilerini İlgilendiren Zirai Don Toplantı Yapıldı

13.05.2025 - Salı 10:34


Pozantı ilçemizin de içerisinde bulunduğu 15 ilde 45 mahallede tarım üreticilerine zirai dondan etkilenen alanlarda bakım, besleme ve kültürel tedbirlerin anlatıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Zirai dondan etkilenen alanlarda bakın, besleme ve kültürel tedbirlerin anlatıldığı Pozantı ilçesindeki bu önemli toplantı Hamidiye, Ömerli ve Karakışlakçı Mahallesinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Pozantı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Olguner ve yetkili personeller katıldı. Toplantı de üreticilere zirai dondan etkilenen alanlarda bakım, besleme ve kültürel tedbirler hakkında çeşitli bilgiler verildi.

ZİRAİ DON SONRASI MEYVE AĞAÇLARINDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER​

Zirai don, özellikle erken ilkbaharda meydana gelen ve meyve ağaçları için oldukça yıkıcı olabilen bir iklim olayıdır. Bu tür don olayları sonrası meyve ağaçlarında alınması gereken tedbirler, hasarın etkilerini azaltmak ve gelecek yıllarda benzer durumların önüne geçebilmek için büyük önem taşır.

İşte zirai don sonrası meyve ağaçlarında alınması gereken tedbirler:

1.Dondan etkilenen bahçelerde budama yapmak için acele edilmemeli ana ve yan dallarda oluşacak yeni sürgünlerin oluşumu takip edilerek ağaçtaki sürgün ucu kurumaları ortaya çıktıktan sonra bu dalları devam ettirecek uygun yön ve açıdaki sürgünler seçilmeli, diğer işe yaramayan sürgünler ile kuruyan dallar tırnak bırakılmadan budanmalıdır. Budama sırasında budama aletlerinin %10 luk hipolu su ile dezenfekte edilmesi hastalık bulaşma riskine karşı önemli bir koruyucu önlemdir. 20-30 mm çaptan büyük dal kesimleri yapılması halinde kesim yerleri aşı macunu ile kapatılmalıdır.

  1. 2. Zirai dondan sonra bitkilerin stres toleransı yüksek olduğundan hastalık ve zararlılara karşı direncini azalacağı için budama sonrası uygun pestisitlerle zirai ilaçlamalar yapılmalı, bitkilerdeki stres koşullarını gidermek için amino asit, deniz yosunu humik asit gibi uygulamalarla bitki dirençli hale getirilmelidir.

3.Vegetasyon süresince bitkilerde oluşan sürgünler takip edilmeli ağacın şeklini bozacak sürgünler ile aşı noktasının altından, ana dal ve gövdeden çıkan obur sürgünler yeşil budama ile yıl boyunca temizlenmelidir.

  1. 4. Don zararının olduğu yılda meyve almak ilk planda olmamalı, daha çok ağaçların şeklini yeniden oluşturacak uygulamalar yapılmalı, aşırı sulama ve gübreleme yapılmamalıdır. Bir yıl sonra yeterli ve kaliteli ürün alabilmek için meyve gözleri ve dallarının oluşumuna yönelik gübreleme programları yapılmalıdır.

  1. 5. Yabancı ot kontrolü ve toprağın havalanmasını sağlamak, kök hastalık ve zararlılarına karşı toprak işlemesi yapılacaksa bu uygulama çok derin yapılmamalı bitki köklerine zarar verilmemelidir.
  1. 6. Yapılacak kültürel ve teknik uygulamalar ile ilgili İl – İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz ile İletişime geçilmeli, konunun uzmanı olmayan kişilere ve sosyal medya hesaplarından yapılan gerçek dışı bilgilere itibar edilmemelidir.

Sonuç olarak; Zirai don olayları, meyve ağaçlarında ciddi zararlara yol açan,  tarımsal üretimi tehdit eden, verim ve kaliteyi doğrudan etkileyen en önemli doğal afetlerden biridir.  Bu nedenle, don olayları sonrası alınacak tedbirler hem kısa vadede hasarı azaltmak, hem de uzun vadede sağlıklı ve verimli bir üretim için kritik öneme sahiptir. Yüksek verimli ve sağlıklı bir meyve üretimi için, bilimsel temele dayalı doğru tedbirlerin uygulanması gereklidir. Zirai don nedeni ile zarar gören üreticilerimize ve ülkemize geçmiş olsun.


Kaynak

YORUM YAZ