ATATÜRK’ÜN POZANTI’YA GELİŞİNİN 97. YILI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Ağustos 1920’de Pozantı’ya gelişinin 97. yılı her yıl olduğu gibi bu yıl da sade bir etkinlikle kutlandı.

Kutlama programına Kaymakam Taner Tengir, Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Durmuş,  Emniyet Müdürü vekili Tayfun Kılınç, İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk, daire amirleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ile yöre halkı katıldı.

Tören, İstasyon Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Pozantı’ya gelişini temsilen TCDD tarafından hazırlanan tren karşılandı.

Programın sunuculuğunu yapan Türkan İrfan Akün çok Programlı Anadolu Lisesi Biyoloji öğretmeni Murat İnce, Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Ağustos 1920’de Pozantı Kongresinde yapmış olduğu konuşma metnini okudu.

İşte Mustafa Kemal Atatürk’ün Pozantı Kongresinde yapmış olduğu konuşma;

“Adana’nın Sayın Müslümanları! Siz Fransızlar tarafından insanlık haklarına ve adalet icaplarına tamamıyla aykırı olduğundan, mütareke namenin yırtılması üzerine, gözlerinizi bir taraftan İstanbul Hükümetinin faaliyet sahasına, diğer taraftan da, belki harekete gelir diye Garb’ın insanlık ve adalet duygularına çevirerek, bir müddet sakin ve hareketsiz kalmıştınız. Bu halden cüret alan düşman bu sûkun ve tevekkülün altında saklanmış olan kahramanlık ve fedakârlık cevherini anlamayarak, cüret sınırını genişletip, kıymetli memleketimizi işgal etmiştir. Peygamberin esaret tanımayan dindar ümmetinin cihat ordularına öncü olma şerefiyle iftihar edensiz aziz Adanalı dindaşlarımız, kalplerinizde sönmez bir azim ve iman taşıyarak gözlerinizi eski amaçlarından çevirip, bir taraftan Peygamberimizin türbesi ile şehit mezarlarının; diğer taraftan da milletimizin iftihar edeceği harikalarla dolu tarihimizin işaret ve irşadına uydunuz. O andan itibaren Adana Müslümanları, bütün Anadolu için vatanseverlik örneği oldular. Düşmanların tecavüzlerine karşı, gerek maddeden, gerekse manen yıkılmaz, demir bir set olmak şerefini hakkıyla kazandılar. Düşmanların bizi tamamen yok etmek için besledikleri niyet ve hac’ın düşmanlığı karşısında mübarek hilalin gerçek durumu, artık bütün vatandaşlarımız tarafından tamamıyla anlaşılmıştır.

Gerçek kuvvetini Allah’ın yardımından alan, şerefini, istiklâlini koruma uğrundaki bütün fedakârlık duygularını şan ve şeref dolu ecdadımızdan miras alan milletimizin, yakın zamanda, her türlü manası ile dini ve milli tarihine şanlı ve yeni sahifeler ekleyeceğine şüphe yoktur. Bu övünç sahifelerinde Adana ve havalisi Müslümanlarının en parlak yeri alacağı hususundaki genel ve kesin inanca tercüman olmakla duyduğum sevinç pek büyüktür. Tanrının milletimize lütfedeceği başarının yüksek tecellilerine mazhar olmasını Allah’tan diler, hepinize gerek Büyük Millet Meclisi, gerekse bütün İslam Âlemi namına teşekkürlerimizi sunarız,

İlçe Kaymakamı Taner Tengir günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmada şunları dile getirdi;

Değerli Pozantılı Hemşerilerim, Türk milletinin şanlı ve şeref dolu tarih sayfalarında, bu güzide Pozantı’mız, gönülleri vatan-memleket sevdasıyla dolu Pozantılı hemşerilerimiz, ebediyen silinmeyecek onurlu bir yer edinmiştir. Türk milletinin ateşten gömlekler giydiği Kurtuluş Savaşı döneminde, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde hem demokrasi yolunda hem de vatanımızın nihaiyi kurtuluşunda Pozantı’mızda önemli ve büyük bir kongre yapılmıştır. 5 Ağustos 1920 tarihinde gerçekleştirilen Pozantı Kongresi, Adana’nın ve memleketin düşman işgalinden kurtuluşunda lokomotif görevi üstlenmiştir. Güney cephesinde,  kendilerini büyük bir azim ve kararlılıkla vatanın kurtuluşuna adayan kahraman Kuvay-i Milliyeciler ve nihayetinde güçlü Türk ordusu tek elden idare edilmiştir. Bütün Çukurova ve çevresi burada alınan önemli ve etkili kararlar neticesinde refaha ve huzura kavuşmuştur.

Sevgili Pozantılılar, Kurtuluş Savaşı sırasında yapılan bu kongreler, milletimizin makus talihini yenmesinde, kendisine vurulmaya çalışılan zincirleri kırmasında büyük önem arz etmektedir. Dört bir yandan Türk milletinin bütün değerlerine saldıran düşmanlar, Pozantı’da, milletimizin sessizliği altındaki kahramanlığı ve fedakârlığı görmüştür. Şanlı atalarımız, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Pozantı Kongresi’nde alınan demokratik kararlarla tarihin seyrini değiştirmiştir. Doğasıyla bir değer olan, köklü bir yerleşime sahip Pozantı’mız, tarihi rolüyle de ayrı bir değerdir.

Şeref ve istiklal davasında büyük başarıların sağlanmasında, Türk milletinin yükselişinde Pozantı ve Pozantılı ecdadımız bereket kaynağı olmuştur. Yüksek ve insani gayeler etrafında toplanarak tarihimizde ve yeni nesillerin zihinlerinde unutulmaz bir yer edinmişlerdir.

Pozantı Kongresi, her zaman bütün yönleriyle anlatılmalı, gerçek ve büyük değeri üzerinde durulmalıdır. Nitekim Pozantı’mız, tüm Anadolu’ya vatanseverlik örneği olabilmiş, yurdumuzun kurtuluşunda şerefli, övünç dolu bir merkez olmuştur. Gerçek ve büyük kuvvetini Allah’ın yardımından alan,  kutlu tarihi boyunca şerefini ve istiklalini koruma uğrundaki bütün fedakârlık duygularını yine şanlı ve şerefli ecdadından alan milletimizin,  siz Pozantılı Hemşerilerimizin, her zaman milli tarihimize yeni şanlı ve şerefli sayfalar ekleyeceğinize şüphemiz yoktur. Pozantı Kongresi ve önemi yeni nesillere büyük ve önemli bir miras olarak kalacak, bütün Adana ve Pozantı için sevinç ve övünç kaynağı olmaya devam edecektir.” Dedi.

Son olarak milli mücadelede şehit düşen tüm şehit ve gaziler için İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk tarafından dua okundu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*