Bal ve çilek diyarı Karakışlakçı

Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı Karakışlakçı Mahallesi, bal ve çilek üretimiyle bölgede rol model olma yolunda hızla ilerliyor.

Karakışlakçı’da 3 dönemdir görev yapan Muhtar Harun Yetkin ise, girişimci özelliği sayesinde yaptıklarıyla herkesin dikkatini çekiyor. Vatandaşın üretim gücünü ortaya çıkaran Yetkin, yaptığı çalışmalarla büyük bir ekonomik kalkınmaya imza attı. Yetkin’in girişimleri ve çabaları sayesinde Karakışlakçı’da 15 dönüm olan kiraz bahçesi bin 500 dönüme çıkarken, kovan sayısı da 6 binden 13 bin 400’e çıktı. Ayrıca hiç çilek ekimi yapılmazken Adana Büyükşehir Belediyesi de çilek üretimi yapılsın diye 500 bini aşkın fide gönderdi. Fideler toprakla buluştu ve 27 aile 280 dönümlük alanda çilek yetiştirmeye başladı. Tüm bu çalışmalar köyü ekonomik olarak da kalkındırmaya vesile oldu. Vatandaşların yıllık geliri artınca da tersine göç başladı. 2004’te 420 olan nüfus, bu yıl 750’ye yükseldi.

“İLK DEFA VALİ GÖRDÜK”

Bal ve çileğin tanıtımı için her yıl festival düzenlediklerini ve bunda da başarılı olduklarını kaydeden Muhtar Yetkin, 2005 yılında il yöneticilerinin dikkatini çekmek için bir bal festivali düzenlediklerini, dönemin Adana Valisi Cahit Kıraç’ı da davet ettiklerini anlattı. Yetkin, “Buraya ilk defa vali geldi, milletvekilleri geldi. Tabi vali gelince tüm bürokratlar da geldi ve bölgeyi gördüler. Zaten bal festivali bahaneydi, balı bahane ederek buraları insanlara göstermek amacımızdı. Saklı kalmış kendine ait güzellikleri, unutulmuş, bir kenara itilmiş yeri gündemde tutmaktı aracımız. Bunu da başardık” dedi. Vali Kıraç’ın talimatıyla bölgeye su boruları döşendiğini, bahçeleri sulamaya başladıklarını belirten Yetkin “Kiraz, çilek ve bal üretiminde büyük çıkış yakaladık. Şu anda mahallemize yaklaşık 4 milyon TL girdi sağlanıyor. Şu anda kilosu 7 liradan çilek, 15 ila 35 liradan da bal satıyoruz” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*