CUMHURİYETİN 94. YILI KUTLU OLSUN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. Yıl Dönümü etkinlikleri tüm yurtta olduğu gibi Pozantı’da da kutlandı.

Kutlamalarda özellikle İlçe Kaymakamı Taner Tengir’in günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapması dikkat çekerek törene katılan vatandaşlardan uzun süre alkış aldı.

Kutlamalar Cumartesi Başladı

Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri 28 Ekim Cumartesi günü saat 13.00’da başladı. İlçe protokolü Atatürk Anıtına Kaymakamlık makamı ve Belediye Başkanlığı çelengini sundu. Akabinde ise Atatürk Caddesi üzerinde yürüyüş yaparak çay bahçesinde günün anlam ve önemine binaen hasbıhal ettiler.

Kaymakam Tebrikleri Kabul Etti

25 Mayıs parkında yapılacak etkinlikler başlamadan önce ilçe kaymakamı Taner Tengir, Kaymakamlık makamında daire amirleri, sivil toplum kuruluş başkanları ile siyasi parti temsilcileri ve mahalle muhtarlarının tebriklerini kabul etti.

Etkinlikler 25 Mayıs Parkında Devam Etti

Cumhuriyetin kuruluşunun 94. Yılı kutlamaları saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Akabinde İlçe Kaymakamı Taner Tengir ve Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Daha sonra ise Kaymakam Taner Tengir, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Başında Cumhuriyet Yazan Savcılarımızı da Burada Görmeyi Çok İsterdim

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kaymakam Taner Tengir yaptığı etkili ve alkış alan konuşmasında şunları dile getirdi.

“Cumhuriyet halkın kendi kendini yönetmesidir. Bu tanım okul kitaplarında geçen doğru bir tanımdır. Bense bugün burada kitaplarda geçmeyen Cumhuriyetin tanımını yapmaya çalışacağım.  Bundan tam 97 sene önce Toros dağlarının eteklerinde Belemedik ve Pozantı’ya gelen Fransız ordusu ve silah sesleri bizim Pozantı mahalle mektebinde okuyan küçük yavrularımızın kalplerini korkudan tir tir titretiyordu. Tam 97 sene evet tabi Kürşad’ın Çin’e başkaldırması gibi, Kırk Çerisi gibi, Pozantılı bir oldu birlik olduk Kasım Hocalar, Hatice Analar, Kılavuz Veli’ler bir araya geldiler ve vermediler Pozantı’dan bir karış torak Fransızlara. Silahları ve mermileri bitmişti ancak imanları umutları tükenmemişti. Bu sefer gözlerini İzmir’e, Ankara’ya, İstanbul’a diktiler. Bir millet oldular bu vatanı kurtardılar ve bu bayramı hak ettiler. Ruhları şad olsun.

29 Ekim Cumhuriyetin adıdır. Pozantı’da dükkânını besmele ile açıp şükürle kapatan esnafın adıdır Cumhuriyet. Yine Pozantı’da bir ananın evladını huzurla güvenle çocuğunu okula göndermesinin adıdır Cumhuriyet. Bir kadının Pozantı pazarında başı dik alnı ak bir şekilde alışveriş yapabilme hürriyetidir Cumhuriyet.  Bugün biz burada olalım diye hep birlikte bu coşkuyu yaşayalım diye, çocuklarımızla, evlatlarımızla bir arada olalım diye çarpışan Muhammed Ali’nin adıdır Cumhuriyet. Diyarbakır yolunda sırf çocuklarına daha iyi bir gelecek verebilmek için şehit düşen Mustafa’nın adıdır Cumhuriyet. Hakkâri dağlarında göğüs göğse çarpışan Erhan’ın adıdır Cumhuriyet. Bu bakımdan önemlidir Cumhuriyet. Amerikanın 14 temmuzu neyse bizimde 29 ekimimiz odur. o ne denle coşkuyla kutlamamız gereken bir gündür. Pozantı yavaş yavaş kışa hazırlanıyor, kış hazırlıkları başladı. Vatandaşlarımız esnaflarımız burada bir Pazar sabahı işlerini güçlerini bırakıp bu coşkuya katıldılar. Gönül isterdi ki ünvanının başında Cumhuriyet yazan savcılarımızı da burada görmeyi çok isterdim. Sanırım daha başka işleri var.

Kıymetli vatandaşlarım geçtiğimiz aylarda bir referandum oldu. Irak’ın kuzeyinde sözüm ona devlet kurmak maksadıyla yapıldı. Devletimizin tüm uyarı ve ikazlarına rağmen yapıldı. Tabi bir gece ansızın gelebiliriz dedik ve bir gece ansızın gittik Musul’a, Kerkük’e ve İdlib’e. Orada Türkün gücünü gösterdik huzuru ve güveni getirdik. Ne oldu sonuç? Kurulabildi mi devlet? Şimdi değerli arkadaşlarım devlet öyle kurulmaz. Devlet öyle sağa sola güvenmeyle sırtını sağa sola dayamayla kurulmaz! Devlet, 1071 de Sultan Alparslan’la kurulur, Kutül-ü Amare’de kurulur, Sakarya’da, Çanakkale’de kurulur. 15 Temmuz’da bu milletle dirilir böyle devlet kurulur biz böyle çok güçlü bir milletiz. Yeryüzünde eşi benzeri bulunmayan bir milletiz. Bu yüzden Cumhuriyet önemli, bu yüzden 29 Ekimler coşkulu geçer.”dedi.

Kaymakam Taner Tengir’in bu alkış alan konuşmasının ardından ilçedeki okulların öğrencilerinin çeşitli müzikli dans oyunları oynaması ve Cumhuriyet temalı şiirlerin okunmasının ardından Cumhuriyet Spor Şenlikleri kapsamında, futbol, masa tenisi, okçuluk ve karate gibi dallarda dereceye giren öğrencilere Kaymakam Taner Tengir, Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Durmuş ve İlçe Emniyet Müdür Vekili Tayfun Kılıç tarafından verildi.

Son olarak Cumhuriyet İlkokulu öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırlamış oldukları resim sergisi gezilerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları sona erdi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*