Anzak Askerin Anısına Belemedik’e Anıt Dikilmek İsteniyor

Akdeniz Türk-Alman İşadamları Derneği Başkanı Teyvik Kısacık, 1916 yılında Adana’nın Pozantı İlçesi’ne bağlı Belemedik mahallesinde ölen Anzak asker Michael Williams adına dikilmek istenen anıta izin çıkmasını istiyor.

İngiliz ve Anzak askerlerin içerisinde bulunduğu AE2 Denizaltısı, Nisan 1915’te Çanakkale Boğazı’nda geçerken Osmanlı ve Alman askerleri tarafından batırıldı. 16 İngiliz ve 16’sı Anzak asker ise 1916 yılında Belemedik’te bulunan Berlin-İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryollarında esir olarak çalıştırıldı. Bu sırada ölen Avustralyalı Anzak asker Michael Williams adına ise 22 Ekim’de Avustralya’nın Williams şehrinde bronz rölyef anıt dikildi.

Aynı anıt Türkiye’de ise farklı yıllarda Çanakkale ve İstanbul’da dikildi. Akdeniz Türk-Alman İşadamları Derneği Başkanı Teyvik Kısacık’ın girişimleri ile Belemedik’e diktirilmek istenen anıt için Dışişleri Bakanlığı’ndan gerekli izin çıkmadı. Her iki ülkeyi birleştirmek adına bu anıtın önemli olduğunu belirten Kısacık, “Bu rölyef anıt aynı zamanda turizmi canlandırır. Avustralyalı turistleri misafir etmenin önemini yaşarız. Anıt iki ülkenin arasındaki ilişkiyi de canlı tutar” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*