Diş Hekimi Mustafa Yavan’dan Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Tavsiyeler

Pozantı 80. Yıl Devlet Hastanesi Diş Hekimi Dt. Mustafa Yavan “Ramazan ayında Ağız ve Diş Sağlığı” konusunda çeşitli tavsiyelerde bulundu.

 

Doktor Mustafa Yavan özellikle Ağız kokusu, su tüketimi ve sigara konusundaki başlıklar altında vatandaşlara uyarılar yaptı.

 

Ramazan’da oruçluyken Ağız kokusu neden artar? Nasıl engellenir

Ağız kokusunun birçok sebebi vardır. Diş çürükleri ve diş eti iltihabı ağız kokusunun önlenmesinde büyük oranda etkilidir. Ağız içinde çok önceden yapılmış köprüler ve protezler var ise bunlar zamanla Gıda birikimine sebep olurlar. Ancak Ağız kokusu sadece ağız içinden kaynaklı sorunlardan oluşmaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma, diyabet, karaciğer, mide ve böbrek hastalıklarında ağız kokusuna yol açabilir.

 

Ağız Bakımınızı İhmal Etmeyin

Ramazan’da oruçlu geçirilen uzun saatler ağzında bakterilerin kolayca çoğalmasına neden olur. Bu durum ağızda kötü kokuya ve diş çürümesine neden olur. Bu nedenle Ramazan boyunca ağız ve diş bakımı ihmal edilmemeli, daha özenli olunmalıdır. Öncelikle iftar ve sahurdan sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gereklidir. Ağızda protez diş varsa bunların temizliğini ihmal edilmemesi gerekir.

 

Bol Su Tüketin

Ramazan ayında ağzımızdan salgılanan sıvı çok düşük seviyelerdedir. Bu ağızda bakterilerin hızlıca üremesine yol açar ve diş çürükler meydana gelebilir. Ramazan ayında su kaybına yol açan çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin tüketiminin azaltılması gerekir. Aynı şekilde kızarmış, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

 

Sigarayı Bırakın

Ramazan ayında sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat olduğuna dikkat çeken Dt. Mustafa Yavan “Sigara diş eti sağlığına, ağız kokusuna ve kişinin genel sağlığına zarar verir. Ramazan ayı sigara bırakmak için harika bir vesile olabilir.” diyerek vatandaşlarımıza önemli bilgilerde bulunarak

diş tedavilerinizi ihmal etmeyin, dişinizde ağrı varsa mutlaka diş hekiminize görünün dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*