NEVRUZ BAYRAMI KUTLANDI

Millet olarak en köklü geleneklerimizden birisi olan Nevruz Bayramı, Pozantı’da düzenlenen törenle kutlandı.

Pozantı Zafer Sabancı Anadolu Lisesinde düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamalarına, Kaymakam Taner Tengir, Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Durmuş, İlçe Emniyet Müdürü Fatih Uyguralp, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüdaverdi Yıldız, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, daire amirleri, mahalle muhtarları ve Öğrenciler katıldı.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Çertmek’in sunuculuğunu yaptığı Nevruz Bayramı programı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimiz için Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız hep bir ağızdan okundu. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okulun Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Necati Aydın tarafından okundu.

Öğretmen Necati Aydın şunları söyledi;

Tarihi süreç içerisinde Nevruz Bayramını, Türk Dünyasının kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan Türk Devletlerinin ve topluluklarının milli ve ortak bir bayram olarak kutladıklarını görmekteyiz. En eski Türk Bayramı olan Nevruz  Türkler aracılığı ile Avrasya’ya yayılmıştır. Tarihi kaynaklara dayanılarak; İlk Türk Devleti olan Hunlar’ın  21 Martta özel yemekler pişirip kırlara çıktıklarını, bahar şenlikleri yaptıklarını biliyoruz. Aynı gelenekler Uygurlarda görülmüş ve bu güne kadar uzanmıştır.

Nizamül Mülk’ün Siyasetnamesi’nde Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lugat it Türk adlı eserinde ve Türklerin kullandığı Celali ve 12 Hayvanlı takvimde 21 Martın  yılbaşı olduğu anlatılmaktadır.

Selçuklularda yılbaşı olarak kutlanan Nevruz’da eğlencelerin ve şenliklerin yapıldığı, özel yemeklerin pişirildiği, özel hediyelerin alınıp verildiği; Osmanlılarda ise Padişahın Nevruz kutlamalarını kabul ettiği,  halkın Nevruz Bayramını kutladığı, hediyeler dağıttığı bir gündü.

Osmanlı Devrinde kutlanan Nevruz Cumhuriyetin ilk yıllarında resmi olarak devam etmiştir. Bilindiği gibi Atatürk 22 Mart 1922 tarihinde Ankara’nın Keçiören semtinde Nevruz şenlikleri düzenletmiş ve kendisi de bu şenliklerde hazır bulunmuştur. Bu gün kutlanmasına büyük önem verdiğimiz. Türk kültüründen kaynaklanan Nevruz bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi ve temeli beş bin yıllık Türk tarihine dayalı milli bir bayramdır. Türkiye’de de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak, resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir..

Bu bayramdaki kutlamalar, Türk toplum hayatında farklı fakat bütünleştirici fonksiyonlara da sahiptir. Bu gün bizim için aramızdaki sevgi saygının kuvvetlendiği, dargınlıkların unutulup kardeşçe kucaklaşıldığı huzur ve barış havasının evrensel boyutlarda geliştirildiği bir gün olmalıdır.

Son söz olarak Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak “ortak kültür ile binlerce ruhu ısıtacaktır. Avrasya’nın Türk âleminin Nevruz toyu kutlu olsun.” dedi.

Programın ilerleyen sürecinde Kaymakam Taner Tengir, Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Durmuş, İlçe Emniyet Müdürü Fatih Uyguralp tarafından nevruz ateşi takıldı ve yanan ateşin üzerinden atlandı. Akabinde ise örste demir dövüldü. Okul öğrencilerinden Aylin Yücel Hoş geldin Nevruz adlı şiiri okudu. Diğer öğrenciler tarafından hazırlanan vatan görevi, kara toprak adlı müzikli gösteri gerçekleştirildi.

Son olarak okulun beden eğitimi ve spor öğretmeni Şakir Yılmaz eşliğinde hazırlanan çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, balon patlatma yarışması ve halat çekme yarışması düzenlendi. Program daha sonra sona erdi.

Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal; ‘’Yeni başlangıçların umudun, kardeşliğin, dayanışmanın ve baharın müjdeleyicisi Nevruz Bayramının birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirmesine vesile olmasını diliyorum derken,  Kaymakam Taner Tengir ise; ‘’ Hepimizin malumu olduğu üzere, baharın gelişiyle birlikte tabiat yeniden hayat bulmaktadır. Bu nedenle Nevruz, tabiat için aynı zamanda yeni bir diriliş ve uyanış anlamına gelmektedir. Bu duygularla, tüm Pozantılı hemşerilerimizin Nevruz Bayramı’nı kutluyorum.’’ dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*