POZANTI 3. DERECE RİSK GRUBUNDA YER ALDI

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Adana’da riskli bölgeleri derecelendirdiği bir rapor hazırlandı.

Hazırlanan rapora göre Karataş ve Yumurtalık 1. derece riskli, Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam 2. derece, Tufanbeyli ve Saimbeyli 4. derece Pozantı ve diğer ilçeler ise 3. Derece risk grubunda bulunuyor.

Adana önceki akşamda Hatay’da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Ayrıca bu depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür’den Adana için deprem uyarısı geldi. Yapılan uyarıların ardından Adana fay hattı haritası ve Adana’da deprem riski olan bölgeler merak ediliyordu.

TÜBİTAK Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Grubu, Adana’daki fay hatlarını ve riskli bölgeleri yayınladı.

Karataş (Adana) – Osmaniye (Adana) Fay Zonu: Adana ovasının güneydoğusunda, Karataş-Osmaniye arasında, yaklaşık 120 km uzunluğunda bir zon içinde birbirine paralel çok sayıda KD-GB genel gidişli faylar, Karataş-Osmaniye fay zonu olarak adlandırılmıştır. Kıyıya paralel uzanan faylar, morfolojik olarak belirgin olup, Kuvaterner yaşlı çökelleri etkilerler. Bu zon içinde, KD bölümde Yumurtalık fayı, kuzey bölümde ise Karataş fayı yer alır.

Adana Fayı: Yumurtalık fayının batısında, Karataş-Sarımazı arasında yaklaşık 67 km uzunlukta, KD-GB gidişli fay Karataş fayı olarak adlandırılmıştır. Morfolojik olarak çok belirgin olan fayın doğu bloğu aşağıda bulunmaktadır. Sarımazı-Ceyhan arasında yer yer sıçramalar yapan fay, genelde düzgün ve dar bir hat boyunca uzanır. Fay, Karataş civarında birbirine paralel parçalar halinde denizin içinde devam eder. Morfolojik verilere göre ve Yumurtalık fayına paralel uzanmasına bağlı olarak, fayın düşey bileşenli doğrultu atımlı olabileceğini ileri sürmektedirler.

Yumurtalık (Adana) Fayı: Yumurtalık-Karagedik arasında, 62 km uzunlukta, birbirine paralel çok sayıda paraçalardan oluşan KD-GB gidişli faylar, Yumurtalık Fayı olarak adlandırılmıştır. Yumurtalık-Ümraniye arasında, 25 km’lik bölümünde morfolojik olarak çok belirgin olan fay, kıyıya paralel olarak uzanmaktadır. Morfolojik verilere bağlı olarak, fayın açılma bileşenli sol yönlü doğrultu atımlı faylanma karakterinde olduğunu ileri sürmektedir.

POZANTI’DAN GEÇEN ECEMİŞ FAYI NE DURUMDA?

Olası bir Adana depremi herkesi korkuttuğu gibi özellikle Pozantı’yı da çok korkuttu. Çünkü Kayseri’den gelen Dağdibi üzerinden ve Gökbez Mahallesi üzerinden geçip Akçatekir ve Gülek’e uzanan Ecemiş Fayı aktif ve diri durumda olduğu gözlemlendi. Ecemiş Fayı ne olacak? Olası bir depremde bu fay nasıl etkilenecek halen merak konusu olarak yer alıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*