ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILDI

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd’i… Bedr’in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? “Gömelim gel seni târîhe” desem, sığmazsın.

18 Mart 1915 yılında Çanakkale’de yazılan kahramanlık destanının 103. Yıl dönümü ilçemizde coşkulu bir şekilde anıldı.

Pazar günü gerçekleştirilen etkinliklerin ilk Atatürk Anıtına çelenk sunma oldu. Saat 10:00’da gerçekleştirilen çelenk sunma törenine Kaymakam Taner Tengir, Belediye Başkan Vekili Ebru Doğucu, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Durmuş, Cumhuriyet Savcısı Furkan Sağlam, Emniyet Müdürü Fatih Uyguralp, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüdaverdi Yıldız, Siyasi Parti Temsilcileri, sivil toplum kuruluş başkanları, daire amirleri, mahalle muhtarları, öğrenciler ve Pozantılı Şehitlerin yakınları katıldı.

Şehitlik Ziyareti

Atatürk Anıtına sunulan çelenk sonrasında Saat 10:30’da İlçe Şehitlik ziyareti yapıldı. Burada yapılan ziyarette Pozantı Anadolu İmam Hatip Lisesi meslek dersi öğretmeni Yunus Zeytin tarafından dua merasimi yapıldı.

Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber,

Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber

Anma Programı

Şehitlik ziyaretinin ardından Çanakkale Şehitlerini Anma etkinliği saat 11.00’da Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Tören sunuculuğunu İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Ramazan Durmaz’ın komutuyla Saygı duruşu ve akabinde istiklal marşı okundu. Pozantı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Halit Yakut Kur’an-ı Kerim Tilaveti okudu. Akabinde ise Öğretmen Recep Kımış tarafından Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Kımış konuşmasında kısaca şunları söyledi;

“Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız. Türk milletinin elde ettiği bu zafer, sadece kazanılmış bir savaş olarak görülmemeli, etkileri ve sonuçları itibariyle neler götürüp-getirdiğine iyi bakılmalıdır. Bilinmelidir ki! Bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur. Çanakkale Savaşları, maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere neden olmuş, asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmayıp, dünya milletlerinin düşünce yapısının değişimine de büyük etki etmiştir. Tarihimizdeki her savaşın, her muharebenin ayrı bir önemi ve bizim için manevi bir değeri vardır. Fakat hepimiz tarafından görülebileceği üzere Çanakkale Savaşları, başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile dünyada mevcut başka milletler tarafından bile unutulamayan muharebe özelliği göstermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşlarında özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır.” Dedi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Esin Nur Alıklı tarafından Şehitten Anneye Mektup isimli şiiri okudu. Ardından İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladıkları Çanakkale Türküsü, Şu Boğaz Harbi, Yemen Türküsü, İlahi ve Ezgilerle birlikte oratoryo gösterisi gerçekleştirildi.

Şehit Ailesi Ziyaretleri

12-18 Mart Şehitler Haftası kapsamında şehadet şerbetini içen Pozantılı şehitlerimizin aileleri ve kabirleri ziyaret edildi. Ziyaretler sırasında öğrenciler tarafından bol bol dua edildi.

Şehitlik Köşesi

15 Mart Perşembe günü Kamışlı Fatih Ortaokulunun müsait olan bir duvarında şehitlerimizin fotoğrafları ise süslenmiş Şehitlik Köşesi açıldı. Açılışı Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal ile Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Durmuş’un yanı sıra şehit aileleri açtı.

Resim Sergisi

16 Mart Cuma günü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde ilçemizde görev yapan resim öğretmenleri ve öğrenciler tarafından hazırlanan resim sergisi açıldı. Resim sergisine Kaymakam Taner Tengir başta olmak üzere daire amirleri, ilçe protokolü ve şehit aileleri katıldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*