POZANTI’DA GELENEKSEL BAL VE ÇİLEK FESTİVALİ

Her yıl geleneksel hale getirilerek düzenlenen 8. Geleneksel Karakışlakçı Bal ve Çilek Festivali büyük ve coşkulu bir katılımla gerçekleştirildi.

Karakışlakçı okul bahçesinde düzenlenen bal ve çilek festivaline; Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş, Pozantı Kaymakamı Taner Tengir, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Milbay Şahin, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Pozantı Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Durmuş, Gıda ve Tarım İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı Ak Parti Pozantı İlçe Başkanı Yusuf Arısoy, MHP İlçe Başkanı Durmuş Taşpınar, CHP İlçe Başkanı Şenol Eroğlu, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, Sağlık Grup Başkanı Olga Eker, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüdaverdi Yıldız, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan bal ve çilek festivali, protokol konuşmalarıyla devam etti. Gününü anlam ve önemini ise festivalin ev sahibi Karakışlakçı Mahalle Muhtarı Harun Yetkin yaptı.

Muhtar Harun Yetkin şunları söyledi;

“Sekizincisini düzenlediğimiz bal ve çilek festivaline hoş geldiniz diyorum saygılarımı sunuyorum. Mahallemizde arıcılık ilk olarak 80’li yıllarda üç beş kişiyle başlayıp, ilerleyen yıllarda bu sayı artarak devam etmiştir. Şuan da mahallemizde irili ufaklı 45 hanemiz arıcılıkla uğraşmaktadır. Bu arılarda yaklaşık sezonda 80-90 ton civarında bal üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaktayız. 2013 yılında Adana valiliğimiz, il ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğümüz ve Pozantı Kaymakamlığımızın katkılarıyla 5 bayan çiftçi ile birer dönümle başladığımız çilek üretimimiz, 2014 yılında yine bu kurumlarımızın destekleriyle bu sayıyı 15’e çıkarmıştır. Daha sonra büyükşehir yasasıyla bu hizmetler büyükşehir belediyemize geçmiş ve büyükşehir belediyemizde çiftçilerimize çilek fidesi, karık yapma makinesi, jeomebran havuz gibi hizmetlerle çiftçilerimize katkı sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir. Kırsal alanda yaşayan kadınlarımızın ev işleri, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında sorumluluk üstlenmeleri takdire şayan olsa gerek. Mahallemizde şuanda 27 çilek üreticimizle yaklaşık 80-100 dönüm arasında çilek üretmeye devam etmekteyiz. Yapılan bu güzel çalışmalar çevre köylere ve hatta çevre ilçelere örnek olmuştur.”dedi.

Festivalde Adana Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi muhteşem bir gösteri düzenledi. Bu gösteriye protokol de eşlik ederek halk oyunları ekibiyle birlikte halay çektiler. Festivale katılan katılımcılara çilek, bal, böğürtlen, yayık ayran ve sıkma gibi ikramlar verildi. Protokol üyeleri ise en iyi bal ve çilek üreten üreticilere bir takım hediye takdim ettiler.

Toroslar’a Model

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yaptığı konuşmada ‘kırsalda yerinde kalkınmanın refah toplumunun inşasında büyük önem taşıdığını’ vurguladı. Başkan Sözlü, Pozantı’da 800 bin çilek fidesi dağıtıldığını ve bunun 500 bininin Karakışlakçı Köyü’ne verildiğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi’nin Karakışlakçı Köyü’ndeki kalkınma projesi ile birlikte bölgedeki nüfus oranının arttığını, köyün göç aldığını vurgulayan Sözlü, “Karakışlakçı, kalkınmada Toroslar’a model olacak” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin yaptığı konuşmada şunları dile getirdi;

“Bizim 2013 yılında 5 kadınla başlamış olduğumuz proje bugün muhtarımızın da ifade ettiği gibi artık amacına ulaşmış durumda. Bu projenin daha iyi gelişebilmesi için de çalışmalarımız halen sürmekte. Muhtarımın ifade ettiği gibi sulama burada en büyük engel. Sulama konusunda da devlet su işleriyle yapılan görüşmelerde 2020 yılının daha öne çekilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bunu başaracağız. Ayrı yeten bu mevcut üskül göletinin bir buçuk metre yükseltilmesiyle ilgili de olumlu bazı gelişmeler var. İnşallah önümüzdeki günlerde netleştiğinde bunlarda sizlerle paylaşılacaktır.” Dedi.

İl Müdürü Tekin’den sonra açıklayıcı bir konuşma yapan ilçe kaymakamı Taner Tengir ise bölgeye soğuk hava deposunun şart olduğunu belirterek şunları söyledi;

“Değerli misafirler, bal ve çilek festivalini düzenlememizin bir amacı var. İlçemizin bu güzel köşesinde yetişen çileğimizi, balımızı tanıtımını yaparak çiftçimizin gelirini nasıl arttırabiliriz bunun çalışması içerisindeyiz. Sayın valim özellikle yol güzergâhında beraber geldik, Fındıklı, Kamışlı, Hamidiye, Aşçıbekirli, Karakışlakçı, Yağlıtaş bölgemizde ciddi anlamda tarım yapılmakta. Elma başta olmak üzere kiraz çilek gibi ürünlerin piyasasını ve pazarlamasını yapmamız gerekiyor. Bunun için konuşmalarda geçmedi ama ben burada bahsedeyim. Bu bölgeye bir soğuk hava deposunun yapılması şart gibi görünüyor dolayısıyla çiftçimi ürününü elinde daha fazla tutması ve istediği zaman elinden çıkarması için bu deponun yapılması gerekiyor. Böylece çiftçimiz ürününü tamiri caizse öldü fiyatına satmaktan kurtulmuş olacak.” dedi.

Protokol Bal Sağdı

Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş da 2013 yılında Pozantı’da 5 dekarla başlayan ‘Çilek Tutan Kınalı Eller Projesi’nin 291 dekara yükseldiğini belirterek “Bu gerçekten büyük başarıdır. Bu konuda emeği geçen herkesi kutluyor, çilek üretiminde daha iyi yerlere geleceğinize inanıyorum” diye konuştu.

Program sonrasında festivale katılan katılımcılar çilek bahçelerini gezerek hasat yaptılar. Aynı zamanda çilek bahçesinde dalından çilek kopartıp çilek yiyerek de yayla çileğinin tadına vardılar. Ayrıca festival kapsamında obeziteye dikkat çekmek için obeziteyle mücadele yürüyüşü de yer aldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*