POZANTILI’NIN 5 AĞUSTOS KONGRE COŞKUSU

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Ağustos 1920’de Pozantı’ya gelişi ve 1.Pozantı Kongresini yapmasının 98. Yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.

Adana’nın Pozantı ilçesi gurur ve onur gününü coşkulu bir etkinlikle kutladı. 5 Ağustos 1920 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Mareşal Fevzi Çakmak’la birlikte Konya üzerinden trenle Pozantı ilçesine gelip, Adana vilayeti Fransız güçleri tarafından işgal altında olması sebebiyle ulu bir çınarın altında 1.Pozantı Kongresi’ni yapmıştır. Pozantı henüz o yıllarda Karaisalı ilçesinin bir nahiyesi iken Atatürk, mebuslarla aldığı kararla Pozantı’yı Adana’nın vilayeti yaparak ilk vali atamasını da burada yapmıştır.

İşte Pozantılı bu onur ve gurur gününü her yıl olduğu gibi bu yıl da Pozantı Kaymakamlığı ve Pozantı Belediye Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu çeşitli etkinlik ve törenlerle kutladı.

İLK TÖREN ÇELENK SUNUMUYLA BAŞLADI

Atatürk anıtı önüne Pozantı Kaymakamı Taner Tengir ve Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın çelenk sunumuyla başlayan tören daha sonra istasyon meydanında temsili Atatürk’ün gelişinin karşılanmasıyla devam etti. Akabinde ise Atatürk’ün 5 Ağustos 1920 tarihinde Pozantı Kongresinde yapmış olduğu ve sözlerine Adana’nın Sayın Müslümanları diyerek başladığı konuşma bir öğretmen tarafından okundu.

Törende Pozantı Kaymakamı Taner Tengir de bir konuşma yaparak törene katılan katılımcılara seslendi.

Kaymakam Taner Tengir yapmış olduğu konuşmasında şunları söyledi;

“Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün ilçemize gelişi ve akabinde kongre yapılışının 98. Yıl dönümünü kutluyoruz. 1071 den bu yana bu toprakları vatan bilen Necip milletimiz, kıymetli Adanalılar,  Pozantılılar milli mücadelenin şifrelerinin belirlendiği, Adana il merkezinin ilçemize alınması, valinin seçimle göreve başlaması gibi son derece önemli ve Mustafa Kemal’in Fransızlara karşı dahice fikri ile dağlarla çevrili korunaklı ilçemizden Çukurova’ nın milli mücadelesinin yönetilmesi açısından son derece önem arz etmektedir. Atatürk bu kararını şöyle tanımlar; Güzel Adana şimdi işgal altındadır. Biz burada yeniden bir vilayet teşkilatı kuralım. Bu suretle Adana’yı burada milli bir hareket merkezi ve vilayet teşkilatı olarak vücuda getirmiş oluruz. Böylece bütün kaza ve nahiyeleri de buradan bir elden idare etmek imkan dahiline girer. Bu düşman için daha büyük endişelere hasıl olur demiştir.”

Yapılan konuşmanın ardından İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk tarafından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için yaptığı duayla Pozantı Kongresinin 98. Yılı etkinliklerinin ilk töreni sona ermiş oldu.

KONGRE ETKİNLİĞİ YUDUM VE PANDORA KONSERİYLE TAÇLANDI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Pozantı’ya gelişi ve 1.Pozantı Kongresini yapmasının 98. Yıldönümü etkinlikleri Adana Büyükşehir Belediyesi ve Pozantı Belediyesinin düzenlediği konser etkinliğiyle devam etti. Pozantı Kongresinin konser etkinliği türkülerin güçlü sesi Yudum ve Adana’nın tanınmış gruplarından Grup PandoraBand konseriyle taçlandırıldı.

5 Ağustos Pozantı Kongresi konser etkinliğinin sunuculuğunu Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın yakın arkadaşı sunucu ve oyuncu Gafur Uzuner yaptı. Pozantı’nın değerlerinden olan eski zaman düğünlerinin vazgeçilmezi olan yerel sanatçı Pozantılı Ünsal ve ekibi konser etkinliğinde söylediği türkülerle Pozantılıları eski mazilere götürdü. Ardından Adana’nın güçlü müzik gruplarından olan Grup Pandora Band sahneye çıkarak söylediği poprock ve 90’lardaki popüler şarkılarıyla gençlere hitap ederken, türkülerin güçlü sesi ve aynı zaman da çok iyi bir bağlama üstadı olan Yudum, söylediği birbirinden değerli eserlerle Pozantılıları mest etti.

Sanatçı Yudum’un söylediği türkülere Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’da eşlik ederek sanatçı Yudum’un isteğini kırmayarak Kara Kız şarkısını söyledi.

Konser sonunda Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, sunucu Gafur Uzuner, Grup Pandora Band solisti Betül Haydın ve sanatçı Yudum’a ilçeyi hatırlamaları için Pozantı’ya özel plaket ve fincan takımı hediye etti. Geceye Pozantı Kaymakamı Taner Tengir, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Karaisalı Belediye Başkanı Sadettin Aslan, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’ın yanı sıra birçok siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları meclis üyeleri ve binlerce Pozantılı katıldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*