Pozantı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlandı

Adana’nın önemli yayla ilçelerinden olan Pozantı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 

Birinci Dünya savaşında Osmanlı’nın yenilgisiyle önce Çukurova, ardından da Toroslar’da askeri ve stratejik açıdan büyük önem taşıyan ve önemli bir geçit merkezi olan Pozantı, Fransızlar tarafından düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 

Kurtuluş Etkinlikleri 2 Güne Yayıldı

İki güne yayılan kurtuluş etkinliklerinin ilk gününde düşmana ilk kurşunu sıkan Usta Mehmet’in kabri ve Çoğbeli Şehidi Kasım Hoca Efendi’nin Belemedik’teki kabri ziyareti yağan aşırı yağmur sebebiyle iptal edilirken yağmur dindikten sonra Adana Büyükşehir Belediyesi Bando ekibinin muhteşem gösteri eşliğinde ilçe meydanında kortej yürüyüşü yapılarak vatandaşlar kurtuluş etkinliklerine davet edildi.

 

Etkinliklerin ikinci günü ise sabahın erken saatlerinden başladı. Kaymakamlık ve belediye başkanlığı çelengi İlçe Kaymakamı Fatih Karamahmut ve Belediye Başkanı Mustafa Çay tarafından Atatürk anıtına sunuldu.

 

İlçe Şehitliği Ziyaret Edildi

Çelenk sunma töreninin ardından ilçenin en büyük caddesi olan Atatürk Caddesi üzerinde Adana Büyükşehir Belediyesi Bando ekibi ve mehteran takımı eşliğinde kurtuluş yürüyüşü gerçekleştirilerek ilçe şehitliği ziyaret edildi. İlçe şehitliğindeki anıta Kaymakam Fatih Karamahmut, Belediye Başkanı Mustafa Çay, CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer ve Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kutay Umur tarafından birer buket çiçek bırakıldı. Daha sonra ise İlçe Müftüsü Ömer Ünverdi tarafından dua okundu.

 

Kurtuluş Törenine Binlerce Kişi Katıldı

Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen kurtuluş törenleri Kaymakam Fatih Karamahmut ve Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın törene katılanların ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Belediye Başkanı Mustafa Çay yaptı.

 

Başkan Çay yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “25 Mayıs Pozantılıların alınlarının akı, başlarının dik duruşudur. Gücünü sömürmekten alan işgal güçlerini, beyaz bayraklarla karşılayacak kadar ruhsuz, inançsız ve onursuz olmayan bir milletin zafer günüdür.

 

O yıllarda yapılan savaşlarda yenilgiye uğrayarak bitmiş ve tükenmiş sandıkları bir milletin, sönmüş sanılan ateş yığınının külleri arasından bir kor gibi parlayarak düşmanı boğduğu gündür 25 Mayıs.

 

Kurtuluş günleri; sevinç günleri olmasının yanında yeni bir güç kazanma açısından da son derece önemli günlerdir. Tarihini ve geçmişini iyi bilmeden geleceği inşa etmek mümkün değildir. Kurtuluş günlerimiz; tarihe ışık tutması, yarınlarımıza yön vermesi açısından da son derece önemlidir. Altın sayfalarla dolu tarihimizin en önemli olaylarından birisi de şüphesiz ki Türk milletinin kurtuluş mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya savaşında Osmanlı’nın yenilgisiyle, önce Çukurova ardından da Toroslar’da askeri ve stratejik açıdan büyük önem taşıyan ve önemli bir geçit merkezi olan Pozantı, Fransızlar tarafından işgal edilmişti.

 

Bereketinde asırlardır Türk’ün alın teri ve kanı bulunan bu topraklar sahibinden kolayca alınamazdı. Öyle de oldu. Toros dağlarında yakılan kurtuluş meşalesiyle 25 Mayıs 1920 günü Pozantı düşman işgalinden kurtarıldı. Bugün bu topraklarda yaşamanın bedelini atalarımız kanları, malları ve canları ile ödediler. Onlar bağımsızlık aşkıyla kendiliğinden ay yıldızlı al bayrak altında kara giydiler. Vatan ve bayrak uğruna şehit düşüp, gazi oldular.

 

Kurtuluş mücadelesinde kahramanlıklarıyla destanlaşan Panzıkçukurundan Hatice Kadın ve Kumcu Veli’ye, Sinan Tekelioğlu ve Yüzbaşı Saffet Pozantı’ya, Besim Aybayoğlu ve Emin Polat’a, Çamalan’dan Adil Efe’ye, Ulukışla’dan Çoban İbrahim’e, Yanıkışla’dan Tekelioğlu Mustafa Ağa’ya, Gülekli Nasıf Hoca’ya, Alpu’dan Usta Mehmet’e ve Kurtuluş Şehidimiz Kamışlı’dan Şehit Kasım Hoca ve ismini sayamadığım nice nice kahramanlar Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milli çağrısı karşısında vatan, millet ve bayrak sevgisiyle kenetlenmiş,

Çukurova’yı düşmana dar ederek geldikleri gibi gitmelerini sağlamış olan ve bugün bu topraklarda özgürce yaşamamızı gerçekleştirerek bizlere bu kutsal vatanı emanet eden kahramanlarımızı bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum.

 

Değerli Hemşehrilerim; Geçmişten aldığımız güçle, geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. 103 yıl önce topla tüfekle canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini bugün; ilimde, bilimde, teknikte Türk milletine yakışır şekilde vermeliyiz. Sevdamızın adı Pozantı’dır. Sevdamızın adı Türkiye’dir. 103 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve milletimiz namusunu çiğnetmedi. Biz de çiğnetmeyeceğiz!

 

Gösteri Grupları

Törende Şehit Zafer Sabancı Anadolu Lisesi öğrencilerinin müzikli ve koreografili gösterilerini gerçekleştirirken Türkan İrfan Akün Çok Programlı Lisesi öğrencileri ise geleneksel folklor gösterisini gerçekleştirdiler. Ayrıca Akdeniz Mehteran Takımı, Silifke Belediyesi Folklor Ekibi ve Seyhan Belediyesi folklor ekibi de muhteşem bir gösteri gerçekleştirerek törene renk kattılar.

 

Programa, Pozantı Kaymakamı Fatih Karamahmut, MHP Milletvekili Muharrem Varlı, CHP Milletvekili Orhan Sümer, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı, Belediye Başkanı Mustafa Çay, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kutay Umur, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Nuri Dilek, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Ömer Öztürk, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Mahalle Muhtarları, öğrenciler ve Pozantılı vatandaşlar katıldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*