POZANTI’NIN GURUR GÜNÜ

Şanlı ilçemiz Pozantı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümü törenlerle kutlandı.

Kutlamalara Kaymakam Taner Tengir, CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, Elif Doğan Türkmen, MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek, Pozantı Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Durmuş, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İlçe Emniyet Müdürü Fatih Uyguralp, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ile yöre halkı katıldı.

PROGRAM 2 GÜNE YAYILDI

İki güne yayılan kutlamalar 24 Mayıs Perşembe günü Çoğbeli Şehidi ve Belediye Başkanı Mahut Sami Baysal’ın dedesi olan Şehit Kasım Hoca Efendi’nin Anıt Mezarını ziyaretle başladı. Anıt Mezara yapılan Ziyarete Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, MHP İlçe Başkanı Durmuş Taşpınar, meclis üyeleri Adil Çakmakçı, Mehmet Yurtçu, Mehmet Erdem, Nigar Kartal, İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk, Kamışlı Mahalle Muhtarı Mehmet Öner katıldı. İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti okunduktan sonra dua yapıldı.

YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU

Kurtuluş programının ilerleyen kısmında ise aynı gün merkez camii de Pozantı’mızı düşman işgalinden kurtaran bu uğurda şehit olan kahramanlar ve tüm Şehitler için Yasin-i Şerif okutularak dualar edildi.

BÜYÜKŞEHİR BANDOSUYLA ŞEHİR TURU

Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu ekibi eşliğinde Kültür ve Sosyal Hizmetler müdürlüğüne bağlı üzeri açık otobüsle şehir turu yapılarak Pozantı halkı kurtuluş etkinliklerine davet edildi. Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal otobüs üzerinden halkı selamladı kurtuluş etkinliklerine davet etti.

BANDO KONSERİ

Kültür ve Sosyal Hizmetler müdürlüğüne bağlı üzeri açık otobüsle şehir turu yapıldıktan sonra belediye çay bahçesinde Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu ekibi muhteşem bir konser verdi. Onuncu Yıl ve İzmir Marşı’yla başlayan konser daha sonra yöremize özgü oyun havalarıyla devam etti.

ETKİNLİKLERİN İKİNCİ GÜNÜ

Kurtuluş etkinliklerinin ikinci gününde ise hareketlilik sabah saatlerinde başladı. Sabah saat 10.00’da Atatürk Anıtına Kaymakam Taner Tengir ve Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal çelenk sunumu yaptı. İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından çelenk sunma töreni sona erdi.

ŞEHİTLİK ZİYARET EDİLDİ

Tüm protokol, öğrenciler ve katılımcılar Adana Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde Atatürk Caddesi üzerinden Şehitlik’e kadar Kurtuluş yürüyüşü gerçekleştirdi. Şehitlik anıtına Kaymakam Taner Tengir ve Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal bir buket çiçek bıraktı. Akabinde ise İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk tarafından dua edildi.

10.30’da 25 Mayıs parkında başlayan kurtuluş töreni ise Saygı Duruşı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Akabinde Kaymakam Taner Tengir ve Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, halkın öğrencilerin ve protokolün bayramını kutladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal yaptı. Baysal konuşmasında şunları söyledi;

DEĞERLİ HEMŞERİLERİM;

İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü kutlama etkinliklerine onur vermeniz ve bu sevinci bizimle paylaşmanızdan dolayı hepinize hoş geldiniz der, saygılar sunarım.

Devletler de, şehirler de insanlar gibi doğar değişir,  gelişir ve ölür.  Savaşlar,  işgaller ile hudutları değişir ve her biri yeniden çizilir.  Her karışın bedeli ise kan ile ölçülüp yaratılmıştır.

Rumeli ve Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya ve Kuzey Afrika toprakları, Türk devletlerinin ne zaman himayesinden çıkmış, işte o zaman zulüm, işkence,  işgaller o milletlerin kaderi olmuştur. Ne zaman bir yerde mazlum feryadı arşı titretmiş, bu millet o zulmün başına her zaman dert olmuştur. Hakkının hakkını küffara bırakmamıştır.

Atam Mete Han’a,  Atam Timur’a  Atam Alparslan’a,  Selahaddin Eyyübi’ye,  Nurettin Zengi’ye; Atam Ertuğrul Gazi’ye, Fatih’e, Sultan Süleyman’a, Abdülhamid Han’a Atam Atatürk’e selam olsun!

İşte bu neslin yiğit evlatları 1. Dünya Savaşı’nda memleketi, Olimpos’un çocuklarına terk etmedi. Milli mücadelenin asil kahramanları da Çukurova ve Pozantı’yı bundan 98 yıl önce işgal güçlerine teslim etmedi.  Fransız Binbaşı Mesnil ve onun 1200 kişilik taburunu 44 evlad-ı fatihan geldikleri yere geri gönderdi.  Bin yıl savaşmış bu millet 25 Mayıs 1920 günü Pozantı’da asla diz çökmedi.

Bir gece vakti Pozantı’daki firar anında korkularından atların ayaklarına ses çıkarmasın diye çuval bağlamışlar, kaçış istikametlerini belli etmemek adına fazla olan eşyaları Çakıt nehrine atarak bugün üzerinde yaşadığımız bu ata yadigârı topraklardan kaçıp gitmişlerdir.  Bir Türk’ün dünyaya bedel olduğunu tüm dünyaya gösterdiğimiz Karboğaz’da, düşman teslim olmak zorunda kalmıştır.

KIYMETLİ KONUKLARIMIZ;

Kuva-i Milliye hareketinin dışında Pozantı’mızın iki ayrı özelliği daha vardır.

Birincisi; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Erzurum ve Sivas Kongrelerinden sonra Pozantı kongresini toplaması ve güney cephe harekâtını buradan yönlendirilmesidir.

İkincisi ise; Türk Demokrasisinin temelinin ilçemiz Pozantı’da atılmış olmasıdır. İlk vali seçimi Pozantı’mızda yapılmış, ilk anayasa mahkemesi ilçemizde kurulmuştur. Bütün bunlar ilçemizin gurur kaynağı olmuş, Türk tarihinde müstesna yerini almıştır. Bütün dünya şunu iyi bilmelidir ki; bir karış toprağımıza göz dikildiğinde, ulusal onur ve şerefimizle oynandığında, Pozantı halkı gözünü hiç kırpmadan canıyla, kanıyla ikinci Kuva-i Milliye harekâtının içerisinde yerini alacaktır. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu çağdaş uygarlık yolunda ilerleyerek, geçmişimizi unutmadan, barış ve kardeşlik duyguları içerisinde daha nice 25 MAYIS’lar kutlayacağımıza olan inancımla bayramınızı kutlar, en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.

Başkan Baysal’ın konuşmasından sonra ilçe okul öğrencilerinin hazırlamış olduğu müzikli gösteriler, jimlastik gösterileri, dans oyunları yapılırken Adana Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı gösterisi beğeniyle izlendi.

Kurtuluş Günü kutlama etkinlikleri TSK Güçlendirme Vakfı Pozantı temsilciliği tarafından düzenlenen ‘Pozantı’nın Kurtuluşu ve Mustafa Kemal’in Pozantı Kongresi’ konulu liselerarası kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle sona erdi.

İFTAR VE KURTULUŞ KONSERİ

Kurtuluş etkinliklerinin son programı olan iftar ve konser etkinliği de ilçe halkı tarafından büyük ilgi gördü. Atatürk Kültür Merkezi önüne kurulan iftar sofrasına Pozantılılar adeta akın etti. Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, eşi Leyla Baysal ile birlikte tüm masaları dolaşarak misafirlere hoş geldiniz deyip Allah Kabul etsin dileklerinde bulundu. İftar sonrası yapılan havai fişek gösterisi oldukça heyecan yaratırken havai fişek gösterisinden sonra etkinlik alanı git gide doldu taştı.

OĞUZ YILMAZ COŞTURDU

Kurtuluş etkinlikleri kapsamında sahne alarak Pozantılılara konser veren Türk Halk Müziği sanatçısı Oğuz Yılmaz, Pozantılılara unutulmaz bir an yaşattı. Söylediği türküler ve oyun havalarıyla Pozantılı adeta bir düğün havası yaşayarak oynayıp kurtlarını döktü. Hatta bir ara Kaymakam Taner Tengir, eşi Handan Tengir’i karşısına alarak Kesik Çayır türküsüne oyun oynadı. Sanatçı Oğuz Yılmaz, daha önce Pozantı’ya konser vermeye geldiğini ve o zaman bu ilçeye hayran kaldığını belirterek çok güzel bir memlekette yaşıyorsunuz. Kıymetini bilmelisiniz dedi. Konser sonrasında Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, sanatçı Oğuz Yılmaz’a teşekkür ederek bir buket çiçek armağan etti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*