Muhtar Vaatleri Başkan Adaylarında Yok!

Pozantı’da 31 Mart Mahalli İdareler yerel seçim çalışmalarında en çok dikkat çeken şey, muhtar adaylarının sayısındaki artış oldu. Muhtar adayları sayesinde seçim meydanı da oldukça hareketlendi.

Özellikle Pozantı’nın merkez 4 mahallesinde sürekli muhtar adayı çıkıyor. Sabah erken kalkan muhtar adayı oluyor. Muhtar adaylarının reklamcılara yaptırdıkları pankartlarda ya da yerel gazetelere verdikleri reklamlardaki vaatler, öylesine büyük ki bu vaatleri belediye başkan adayları bile germiyor.

Muhtar olmadan çeşit çeşit vaatlerde bulunan adaylar, acaba seçimi kazanıp göreve geldiklerinde verdikleri hangi vaatleri yapacak halk arasında merak konusu oldu.

Muhtar Nedir?

Muhtar köy veya mahallelerde yürütme sorumluluğunu üstlenmiş memurlardır. Muhtar seçim yoluyla kazandığı ve sorumlu olduğu muhitte görevini düzenli şekilde yapar. Halkın seçmiş olduğu muhtar mahalleli ya da köy ahalisini dinler, ihtiyaçlarına göre ortak çaba ile icraatlar gerçekleştirir.

Muhtarlık görevli devlet işleyişinin en küçük birimlerinden biri olmasına rağmen bürokrasinin halk ile devlet arasındaki en önemli halkalarından biridir. Öyle ki üst makamlar ile halkı bağlayan en küçük organlardan biridir fakat devlet için önemi büyüktür.

Muhtarların Görevleri Nedir?

Muhtar adayı olan kişi ya da kişiler, muhtarların asıl görevlerinin ne olduğunu bilen var mı? Bu konu biraz tartışılır gibi dursa da sanırım internetten araştıran da yok.

İşte Muhtarların Yapması Gereken Asil Görevler

1 – Hükümet tarafından alınan karar ve yayınlanan bildirileri halka anlatmak ve açıklamak.

2 – Seçmenlerin kâğıtlarını çıkartarak kendilerine ulaştırmak.

3 – Köy ya da mahalle içinde düzen ve dirliği sağlamak.

4 – Çeşme, yol gibi yapıların bakımlarını, onarımlarını yapmak ve temizlik işlerinin düzenli şekilde yapılmasını sağlamak.

5 – Görevli olunan alandaki ihtiyaç sahibi kişileri, aileleri tespit etmek, bunların gerekli devlet kurumlarından yardım almasını sağlamak.

6 – Köylerdeki ve mahallelerdeki evlilikler, ölümler ve bu gibi durumlarda kişilerin kayıtlarını tutup resmi evraklarını hazırlatmak.

7 – Bulaşıcı hastalık gibi önemli ve kötü durumlarda gereken müdahaleleri yapması adına gerekli sağlık kuruluşlarıyla irtibat halinde olmak.

8 – Mahalle ya da köyde yapılacaklar hakkında ve olanlar hakkında halkı bilgilendirmek.

9 – Köylerdeki çeşme, yol gibi ihtiyaçların giderilmesini sağlamak adına yerel yönetim ile irtibata geçip bilgilendirme yapmak.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*